Torcik nanaimo

Torcik nanaimo
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.27)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przygotowanie:

Ilość: 16 porcji

Czekoladowy spód
120 g niesolonego masła
¼ szklanki cukru
5 łyżek kakao
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ szklanki drobno pokruszonych ciasteczek czekoladowych
1 szklanka wiórków kokosowych
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Nadzienie waniliowe
75 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
1 ½ łyżki sosu waniliowego w proszku
¼ szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 szklanki cukru pudru

Polewa czekoladowa
225 czekolady deserowej
30 g masła

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Kwadratową foremkę o boku 20 cm wyłożyć pergaminem lub wysmarować olejem roślinnym.

Przygotować czekoladowy spód
Stopić masło, dodać cukier i wymieszać. Przesiać kakao i dobrze wymieszać. W miseczce zmieszać jajko i ekstrakt waniliowy, dodać do masła z cukrem i wymieszać. Podprażyć orzechy na suchej patelni. Dodać do masy pokruszone ciasteczka czekoladowe, wiórki kokosowe i podprażone orzechy. Mieszać aż składniki się połączą. Przełożyć masę do foremki i wcisnąć na dno równomierną warstwą. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć, odstawić na 10 minut, by nieco przestygła, a następnie chłodzić w lodówce przez 20 minut.

Przygotować nadzienie waniliowe
Przesiać cukier puder. Utrzeć masło z sosem waniliowym w proszku na gładką masę. Wmieszać mleko. Dodać po trochu cukier puder, mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Przełożyć na czekoladowy spód i rozsmarować na równomierną warstwę. Schłodzić w lodówce.

Przygotować polewę czekoladową
Posiekać czekoladę. Umieścić wraz z masłem w misce i postawić na rondlu z lekko wrzącą wodą. Stopić składniki i dobrze wymieszać. Wylać na nadzienie waniliowe i rozprowadzić po wierzchu torciku. Chłodzić 30 minut. Przed podaniem pokroić suchym, rozgrzanym nożem na kwadraty o boku 5 cm.


Wersja zmodyfikowana

Ilość: 16 porcji

KAWOWY TORCIK NANAIMO

Składniki jak w przepisie powyżej plus 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Przygotować torcik jak w przepisie powyżej, tylko przy przygotowywaniu nadzienia rozpuścić najpierw kawę rozpuszczalną w mleku.

© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE