Torcik bezowy z marmoladą i truskawkami

Torcik bezowy z marmoladą i truskawkami
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.67)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przepis

Beza
4 białka jaj
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta wodorowinianu potasu
1 szklanka cukru

Marmolada z kumkwatu
3 szklanki kumkwatu
1 szklanka cukru
1 szklanka soku pomarańczowego

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 135 stopni C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ubijać białka z ekstraktem waniliowym, dodać wodorowinian potasu i zacząć dodawać cukier, ¼ szklanki naraz, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna. Przełożyć ubitą pianę do torebki z odciętym końcem. Wyciskając pianę przez odcięty koniec uformować 4 „gniazda”. Piec ok. 1 godziny aż będą lekko rumiane, a w środku jeszcze miękkie. Ostudzić, posmarować ulubionym dżemem, marmoladą lub galaretką i udekorować świeżymi owocami. Świetna do tego celu jest marmolada z kumkwatu z plasterkami truskawek.

Marmolada z kumkwatu
Przekroić owece na pół i wyjąć nasiona. Włożyć do średniej wielkości garnka, dodać cukier i sok pomarańczowy. Doprowadzić do wrzenia, potem gotować na wolnym ogniu aż odparuje i zgęstnieje. Włożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce.

© Michael Smith


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE