Torcik Battenberg

Seria kulinarna:
Ideał (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
175 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru
3 jajka od wiejskich kur, lekko rozkłócone
175 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
2 łyżki mleka
czerwony barwnik spożywczy
150 g dżemu morelowego bez kawałków owoców
2 łyżki cukru pudru
350 g masy marcepanowej

Przygotowanie:
1. Natłuść masłem foremkę do ciasta Battenberg o wymiarach 20 x 15 cm. Jeśli masz zwykłą podłużną foremkę, wyłóż ją pergaminem tak, żeby przykrył dno i boki. Wytnij kawałek pergaminu o długości formy. Złóż go wzdłuż na pół – wstawiony do blachy, powinien z niej wystawać. Posłuży jako przegroda, oddzielająca dwa kolory pieczonego ciasta biszkoptowego.

2. Nagrzej piekarnik do 180o C/160o C z termoobiegiem.

3. Utrzyj mikserem masło z cukrem na jasną, puszystę masę. Dodawaj po jednym jajku i mieszaj – jeśli masa będzie się rozwarstwiać, dodaj łyżkę mąki.

4. Wmieszaj pozostałą mąkę i taką ilość mleka, żeby powstało miękkie, lejące ciasto.

5. Podziel ciasto na pół. Jedną połowę wymieszaj z kilkoma kroplami barwnika, żeby zafarbować ją na różowo. Jeśli używasz zwykłej foremki, wlej połowę ciasta (nie barwioną) do jednej części oddzielonej pergaminem, a drugą połowę – do drugiej. Jeśli zaś masz specjalną formę do ciasta Battenberg, napełnij dwie części po skosie jednym kolorem ciasta, a dwie pozostałe – drugim.

6. Piecz ciasto około 20 minut, aż się zestali i będzie sprężyste.

7. Odstaw ciasto, żeby przestygło w formie 5 minut, po czym wyłóż je na metalową kratkę. Dobrze jest upiec ciasto dzień wcześniej – wtedy łatwiej nadać torcikowi odpowiednią formę.

8. Odkrój końcówki ciasta, wyrównując długości obu połówek. Przekrój każdą na pół, otrzymując po dwa kawałki każdego koloru.

9. Podgrzej dżem morelowy. Ułóż jeden kawałek różowego ciasta na blacie i posmaruj go pędzlem zanurzonym w dżemie z wierzchu i z obu boków; to samo zrób z nie zabarwionym kawałkiem ciasta. Powtórz te czynności z drugą parą „klocków” z ciasta i złóż je na przemian w prostopadłościan, uzyskując efekt szachownicy.

10. Posmaruj morelową glazurą całe ciasto. Rozwałkuj marcepan na blacie oprószonym cukrem pudrem na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm. Ułóż ciasto na jednym z końców prostokąta i owiń je marcepanem. Ułóż je tak, żeby szew wypadł pod spodem i pokrój ciasto na plastry.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE