Tom yum gung

Tom yum gung
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Tobie i Matt (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Przepis



Składniki
5 strąków chili Scott bonnett, bez szypułek
2 łodygi trawy cytrynowej, drobno posiekane
2 łyżki cienkich plasterków imbiru
1 łyżka posiekanego korzenia kolendry
2 liście limonki kaffir, pokrojone na cienkie paseczki
1 mała szalotka, obrana i pokrojona na cienkie plasterki
4 szklanki bulionu rybnego albo warzywnego
3 łyżki soku z limonki
sos rybny
pasta chili
8 średnich krewetek, obranych i oczyszczonych z wnętrzności
1 garstka pochwiaków (grzyby)
1 garstka liści kolendry, umytych i grubo posiekanych

Przygotowanie
Włóż do moździerza chili, trawę cytrynową, imbir, korzeń kolendry, liście limonki oraz szalotkę i rozgnieć, ale nie zmiażdż na gładką masę. Doprowadź bulion do wrzenia, zmniejsz płomień, przełóż do garnka zawartość moździerza i gotuj 5 minut na małym ogniu. Sprawdź smak i dodaj tyle soku z limonki, sosu rybnego i pasty chili aż osiągniesz równowagę smakową. Dodaj krewetki oraz grzyby i gotuj jeszcze minutę, aż krewetki zróżowieją. Rozłóż krewetki do misek i zalej gorącym bulionem. Posyp natką kolendry i od razu podawaj.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE