Tom kha

Tom kha
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Przygotowanie:



Składniki:
5-cm kawałek imbiru, obrany i posiekany
2 ząbki czosnku, obrane
1 łodyga trawy cytrynowej, rozgnieciona płazem noża
mały pęczek kolendry: łodygi i posiekane listki
1-2 szalotki, obrane i przekrojone na ćwiartki
1 średnia zielone chili, pozbawiona pestek i posiekana
3 świeże lub 6 suszonych liści limonki kaffir
2 limonki, otarta skórka i sok
1 kostka bulionu drobiowego lub warzywnego
400 ml mleczka kokosowego
3 łyżki sosu rybnego
garść grzybów enoki i shimeji
4 grzyby shitake, posiekane na małe kawałki
garść groszku śnieżnego
kilka listków tajskiej bazylii
mała garść listków shiso

makaron soba (gryczany)
8 krewetek tygrysich lub królewskich, obranych
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Włóż imbir, czosnek, trawę cytrynową, łodygi kolendry, szalotki, 1 chili oraz listki limonki do blendera i zmiksuj wraz ze startą skórką z dwóch limonek na dość gładką pastę. Rozgrzej oliwę w rondlu, który pomieści zupę i usmaż pastę. Wlej litr wrzątku i pokrusz kostkę bulionu. Dodaj mleczko kokosowe i sos rybny, a następnie krewetki i ugotuj je. Dodaj grzyby oraz groszek śnieżny i jeszcze przez chwilę pogotuj. Oddzielnie ugotuj makaron soba. Tuż przed podaniem zupy dodaj sok z dwóch limonek i sprawdź, czy wymaga doprawienia. Podawaj tom kha z makaronem. Przybierz danie tajską bazylią, shiso, kolendrą oraz odrobiną chili i soku z limonki.

© Sophie Dahl

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE