Toad in the hole

Toad in the hole
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 wiejskie jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka zmieszanego ze 150 ml zimnej wody
  • 1 płaska łyżka ziarnistej musztardy
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6 surowych wieprzowych kiełbasek
  • 100 g cieniutko pokrojonej prosciutto
  • pancetty
  • szynki serrano lub cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 3 łyżki tłuszczu z pieczonego mięsa lub smalcu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ubij trzepaczką lub mikserem jajka z mąką, rozcieńczonym mlekiem, musztardą, solą i pieprzem, żeby nie było grudek. Odstaw ciasto na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 220oC. Zdejmij skórę z kiełbasek i owiń każdą w plaster szynki lub boczku. Rozłóż tłuszcz na dnie formy, wstaw do piekarnika i zaczekaj, aż zacznie dymić. Wlej ciasto – zaskwierczy w zetknięciu z gorącym tłuszczem – a następnie zanurz w cieście kiełbaski. Wstaw blachę z powrotem do piekarnika i piecz 25-30 minut, aż ciasto wyrośnie i się zezłoci.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA