Tiramisu z owocami

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis

Ilość: 12 porcji

Ciasto
6 białek
½ łyżeczki winianu potasu
szczypta soli
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka skórki startej z cytryny

Bita śmietana
½ szklanki śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki cukru

Syrop
¾ szklanki cukru
¾ szklanki wody
2 łyżeczki skórki startej z cytryny
¼ szklanki likieru limoncello
2 łyżki soku z cytryny

Krem
5 żółtek
½ szklanki cukru
¼ szklanki likieru limoncello
1 ½ łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki skórki startej z cytryny
1 szklanka śmietany kremówki 36%
1 łyżka ekstraktu wanilii
500 g serka mascarpone

Owoce
2 szklanki truskawek
1 szklanka malin
1 szklanka borówek amerykańskich
1 szklanka jeżyn
paski skórki cytrynowej do dekoracji


Przygotowanie ciasta
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ubić białka z winianem potasu i solą na niezbyt sztywną pianę. Cały czas ubijając, wsypać stopniowo ½ szklanki cukru i ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać trzepaczką ekstrakt wanilii i skórkę cytrynową. Przesiać mąkę z pozostałą ¼ szklanki cukru. Wsypać do białek i wymieszać delikatnie trzepaczką. Przełożyć masę do podłużnej, prostokątnej foremki o wymiarach 23 x 13 cm. Wstawić do piekarnika i piec 25 – 30 minut (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć foremkę z piekarnika, odwrócić do góry dnem i oprzeć na małych miseczkach. Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie bitej śmietany
Ubić śmietanę z cukrem niezbyt sztywno i schłodzić.

Przygotowanie syropu
Zmieszać w rondlu cukier, wodę i skórkę cytrynową i doprowadzić niemal do wrzenia. Zdjąć z ognia, przecedzić i ostudzić do temperatury pokojowej. Wmieszać limoncello i sok z cytryny.

Przygotowanie kremu
Umieścić w misce żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny i limoncello i lekko ubić trzepaczką. Postawić na rondlu z lekko wrzącą wodą i ubijać dopóki masa nie podwoi objętości. Zdjąć miskę z rondla, dodać serek mascarpone i wymieszać trzepaczką. Wmieszać ekstrakt wanilii. W osobnej misce ubić śmietanę, dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać trzepaczką.

Przygotowanie owoców
Owoce umyć i osączyć. Obrać truskawki z szypułek i pokroić na połówki lub ćwiartki. Zmieszać owoce ze sobą.

Przygotowanie tiramisu
Pokroić ciasto na plastry grubości ok. 2 cm i obficie posmarować syropem. Pokroić nasączone ciasto w dużą kostkę. Ułożyć warstwę ciasta na dnie wysokich pucharków, nałożyć dużą łyżkę kremu i posypać owocami. Powtarzać warstwy ciasta, kremu i owoców aż do wypełnienia pucharków (zakończyć warstwą owoców). Nałożyć na wierzch porcję bitej śmietany i udekorować kilkoma owocami i paskami skórki cytrynowej. Schłodzić.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE