Tiramisu

Tiramisu
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.40)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis



Przybranie
1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru
2 łyżki likieru kawowego
starte wiórki czekoladowe i kakao w proszku do przybrania

Ubić śmietanę, zmieszać z cukrem i likierem. Włożyć do lodówki.

Krem
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka esencji waniliowej
5 żółtek
½ szklanki cukru
1/3 wina Marsala
2 szklanki serka mascarpone

Ubić śmietanę, dodać esencję waniliową, zamieszać, schłodzić. Na średnim ogniu zagotować pół rondla wody. Zmniejszyć ogień, w opartej na rondlu stalowej lub szklanej misce za pomocą trzepaczki zmieszać żółtka, cukier i wino Marsala. Mieszać, aż masa stanie się gęsta i dwukrotnie zwiększy objętość. Zdjąć z ognia. Dodać serek mascarpone, wymieszać i ostudzić krem, aż osiągnie temperaturę pokojową. Dodać bitą śmietanę z wanilią, delikatnie zamieszać i odstawić.

Biszkoptowy spód
1 ½ szklanki parzonej kawy
¼ szklanki rumu
5 łyżek cukru
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
½ szklanki startej czekolady

Zmieszać kawę, rum i cukier, aż cukier się rozpuści. Biszkopty zanurzać na krótką chwilę w kawie tak, żeby nie rozmiękły. Ułożyć biszkopty na dnie dużego naczynia (dobrze, jeśli jest przezroczyste) i przykryć 1/3 śmietankowego kremu. Posypać startą czekoladą. Powtórzyć powyższe czynności, aż misa się wypełni. Przybrać deser bitą śmietaną z likierem, oprószyć kakao w proszku i posypać startymi wiórkami czekoladowymi.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE