Tian z łososia i awokado z chipsami z kumary i dressingiem wasabi

Seria kulinarna:
Surfing po menu 4 (odc.1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia nowozelandzka (maoryska)

Przepis

Składniki
300 g łososia (świeży filet z łososia)
1 awokado (duże, dojrzałe, ale zwarte)
sok z 2 limonek
2 łyżki posiekanej kolendry
30 ml oleju z awokado
skórka z 1 małej cytryny
sól morska
mielony biały pieprz

Dressing
250 ml jasnego sosu sojowego
100 ml mirinu
1 anyż gwiazdkowy
1 suszony liść limonki kaffir
1 łyżka świeżej pasty wasabi
100 ml oleju z awokado

Chipsy
1 kumara (ew. słodki ziemniak)
1 l oleju roślinnego
sól morska
mielony biały pieprz


Łosoś
Zdejmij skórę z łososia i usuń wszystkie ości (możesz poprosić sprzedawcę w sklepie rybnym żeby to zrobił). Pokrój rybę w 1 cm kostki i przełóż do miski. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, oddziel łyżką miąższ od skórki, pokrój go w 1 cm kostkę i dodaj do łososia. Całość polej 30 ml. oleju z awokado i wyciśniętym sokiem z limonek. Posyp po wierzchu posiekaną kolendrą i nie mieszaj.

Dressing
Do małego rondla wlej jasny sos sojowy, dodaj mirin, liść limonki i podgrzej, aż całość się zredukuje do gęstej konsystencji. Dodaj wasabi, olej z awokado, i sok z limonki.

Chipsy
W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny do temp. 160ºC. Obierz kumarę i pokrój w cienkie plastry, im cieńsze tym lepiej (ok. 2mm). Usmaż plastry kumary na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowo, odsącz na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i posyp solą morską.

Podanie
Na talerzu połóż foremkę w kształcie obrączki, delikatnie wymieszaj łososia z awokado i ułóż go w foremce. Na wierzchu połóż chipsy z kumary, polej dookoła sosem i posyp odrobiną posiekanej kolendry.


© Mark Gardner

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE