Tian – pieczone warzywa

Tian – pieczone warzywa
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.60

Przepis

Składniki:
2 cebule pokrojone wzdłuż na plasterki
1 czerwona papryka i 1 żółta papryka, oczyszczone z pestek i pokrojone wzdłuż na paseczki
3 posiekane ząbki czosnku
½ szklanki oliwy
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
szczypta cukru
sól i świeżo mielony pieprz
1 duży bakłażan, przekrojony na 4 wzdłuż i pokrojony w plasterki
2 średnie cukinie pokrojone w plasterki (idealnie 1 zielona i 1 żółta dla efektu kolorystycznego)
5 dużych pomidorów, pokrojonych w plasterki
garść listków bazylii
kilka gałązek tymianku i rozmarynu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Oliwę rozgrzać w dużym, płaskim naczyniu, które można również wstawić do piekarnika. Wrzucić cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć na sporym ogniu, aż cebula zmięknie. Po chwili dodać tymianek, rozmaryn, cukier i doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Zgasić ogień, na usmażonych warzywach ułożyć plastry bakłażana, cukinii i pomidorów tak, aby na siebie zachodziły. Warzywa układać na przemian. Pomiędzy warzywa wsunąć listki bazylii. Ułożyć gałązki ziół. Całość skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie przykryć. Można użyć do tego celu papieru do pieczenia obciążonego żaroodpornym talerzem. Piec 1 ½ godziny. Następnie odkryć i piec jeszcze 30 minut.


© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE