Teryna cytrusowa

	Teryna cytrusowa
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 6 różowych grejpfrutów
  • 8 pomarańczy
  • 4 saszetki żelatyny
  • 1,5 miarki soku z cytrusów
  • miarka słodkiego białego wina
  • miarka cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obrać i podzielić owoce, wyciskając z nich sok. Odmierzyć 3/4 miarki soku i wlać do rondla wraz z winem. Wsypać cukier i podgrzać, żeby się rozpuścił. Odlać ćwierć miarki soku do miseczki i zmiękczyć w nim przez minutę żelatynę. Wlać z powrotem. Zamieszać, żeby się rozpuściła i gotować przez 2 min. Wystudzić.
Wyłożyć litrową terynę lub szklaną formę do chleba folią aluminiową, pozostawiając zwisający zapas na zakrycie wierzchu. Ułożyć ozdobnie owoce. Zalać je uzyskanym płynem. Schłodzić terynę do zastygnięcia, najkrócej przez 4 godz. Przybrać łodyżkami mięty lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA