Terrina z wieprzowiny z pistacjami i morelami

Terrina z wieprzowiny z pistacjami i morelami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 6)
Rodzaj dania:
Pasztety i terriny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • Terrina:
  • 900 g surowych kiełbasek wieprzowych dobrej jakości
  • 250 g suszonych moreli, pokrojonych
  • 250 g pistacji
  • 150 g wypestkowanych czarnych oliwek, pokrojonych
  • 10 g listków natki pietruszki, drobno posiekanych
  • 1 jajko, lekko ubite
  • oliwa
  • 450 g plasterków tłustego bekonu bez skórki
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
Chutney:
  • 30 g masła
  • 12 fioletowych śliwek, wypestkowanych i drobno pokrojonych
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 1 kawałek kory cynamonu
pieczywo z chrupiącą skórką do podania.

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Ostrym nożem rozciąć osłonkę na kiełbaskach, mięso wycisnąć do misy miksera. Miksować na niskich obrotach, dodając morele, pistacje, oliwki, natkę i jajko. Na koniec doprawić. Sprawdzić smak można poprzez usmażenie odrobiny masy na patelni.
  2. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Dużą formę do zapiekania terriny z pokrywką posmarować oliwą i wyłożyć plasterkami bekonu, tak aby na siebie zachodziły. Powinny zwisać na 4 centymetry z obu stron.
  3. Kilka łyżek masy przełożyć do naczynia, dokładnie przyciskając. Przełożyć resztę, ponownie dokładnie docisnąć. Zawinąć plasterki na wierzch terriny. Pokrywkę posmarować od środka oliwą i dopiero zamknąć naczynie. Umieścić je na blasze z wysokimi brzegami. Nalać wody do połowy wysokości naczynia. Wstawić do piekarnika. Piec 75-90 minut. Patyczek powinien wychodzić z masy czysty. Wyjąć z piekarnika i z kąpieli wodnej, całkowicie wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
  4. Masło roztopić na patelni o grubym spodzie. Śliwki smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodać cukier, ocet, cynamon. Dusić 15-20 minut do miękkości. Sos powinien być gęsty i kleisty. Zostawić do wystygnięcia.
  5. Terrinę podawać z formy z chutneyem i pieczywem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA