Terrina z kurczaka z konfiturą cebulową

Terrina z kurczaka z konfiturą cebulową
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 3 szklanki czerstwego białego chleba
  • bez skórki
  • pokrojonego w około 1-cm kostkę
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 2 białka z dużych jajek
  • 450 g świeżego mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 łyżka soli selerowej
  • 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki drobno otartej skórki z pomarańczy
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ szklanki pokrojonych w kostkę suszonych moreli
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • ½ szklanki połówek pekanów
  • 10-12 plastrów szynki prosciutto

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Namocz chleb w kremówce zmieszanej z białkami jajek i odstaw na 30 minut. Rozmieszaj (chleb powinien się rozpaść) i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Zmiksuj w malakserze mięso kurczaka z solą selerową, startym imbirem i skórką pomarańczową oraz pieprzem. Dodaj rozmoczony chleb i zmiksuj na gładko. Zalej suszone morele likierem pomarańczowym, odstaw na 5 min i dodaj do mięsnej mieszaniny. Przełóż masę do dużej miski i wmieszaj połówki pekanów. Wyłóż keksówkę o wymiarach około 22 x 12 cm (1,5 l) pergaminem a następnie wyściełaj dno i boczne ścianki plastrami szynki tak, by zwisała na zewnątrz krawędzi. Napełnij formę drobiowym nadzieniem, wygładź i owiń plastrami szynki. Przykryj wierzch formy kawałkiem pergaminu i folią aluminiową. Ustaw formę na blasze i piecz ok. 50 min, aż terrina będzie miała w środku temperaturę 74°C. Wyjmij formę, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki, zanim wyjmiesz terrinę i ją pokroisz.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE