Tempura z warzyw i krewetek

Tempura z warzyw i krewetek
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki ciasta na tempurę
95 g skrobi kukurydzianej
95 g mąka ryżowej
2 żółtka
240-500 ml zimnej wody
1½ litra oleju kukurydzianego (albo innego oleju roślinnego) do smażenia
dowolne warzywa podzielone na kawałki podobnej wielkości
krewetki

Przygotowanie
W misce ubić skrobię, mąkę i żółtka. Wlać szklankę zimnej wody i delikatnie ubijać. W razie potrzeby dolać nieco wody. Rozgrzać tłuszcz w woku. Zanurzać dokładnie warzywa i krewetki w cieście, smażyć w oleju przez 1-2 minut, aż będą jasnozłociste. Osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Podawać z sosem.

Składniki sosu
2 łyżki stołowe sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
2 łyżki stołowe mirinu

Przygotowanie
Wymieszać składniki sosu.



 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE