Tempura z miękkich krabów z dressingiem z chili i mięty

Tempura z miękkich krabów z dressingiem z chili i mięty
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
10
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis


Do przybrania:
1 chili, bez pestek, drobno posiekana
12 liści mięty, drobno posiekanych
sok z 1 limonki
100 ml oliwy

Do krabów:
olej roślinny do głębokiego smażenia
100 g zwykłej mąki
200 g mąki kukurydzianej, plus trochę do oprószenia blatu
około 200 ml lodowatej wody gazowanej
10 krabów po wylince, rozmrożonych, jeśli były zamrożone


Przybranie: wymieszaj wszystkie składniki w małej misce. Wypróbuj, dopraw solą, a jeśli limonka jest cierpka, dodaj szczyptę cukru.

Kraby: Wlej olej, wypełniając rondel albo wok do połowy i ustaw na dużym ogniu. Wsyp mąkę zwykłą i kukurydzianą do dużej miski. Wmieszaj tyle lodowatej wody gazowanej, aby wyszło średnio gęste ciasto, podobne do naleśnikowego. Wrzuć odrobinę ciasta do oleju, żeby sprawdzić, czy jest nagrzany – ciasto powinno zaskwierczeć i zezłocić się w 20 sekund. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni C i wyłóż blachę pergaminem. Dopraw kraby solą i pieprzem i oprósz mąką kukurydzianą. Zanurzaj kraby w cieście, strząsając nadmiar. Ostrożnie kładź po 2 kraby na gorącym oleju i smaż 3-4 minuty, aż będą chrupiące i złociste. Wyjmuj łyżką durszlakową lub drucianym cedzakiem, wykładaj na blachę wyłożoną papierem i przechowuj w cieple piekarnika. Po usmażeniu wszystkich krabów przekrój je na połówki, oprósz solą morską i podaj.

Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.



 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE