Tęczowe mini mufinki

Tęczowe mini mufinki
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
ciasto:
350 g mąki z proszkiem do pieczenia*
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml mleka 3,2%
120 ml oleju słonecznikowego
230 g jasnego cukru muscovado
3 duże jajka
300 g owoców i warzyw (np. jabłko, cukinia, marchew)

krem:
500 g serka śmietankowego
240 g cukru pudru
sok z 1,5 cytryny
naturalne barwniki spożywcze w płynie: niebieski, zielony, żółty, różowy i czerwony

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. Przesiać do miski mąkę, cynamon, imbir, sól i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlać mleko i olej słonecznikowy, zmieszać trzepaczką. Dodać cukier, przemieszać, wbić jajka i wszystko razem dobrze wymieszać. Owoce i warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na sito, wycisnąć jak najwięcej soku i osuszyć papierem kuchennym. Wsypać przesiane suche składniki do mleka z dodatkami i połączyć. Dodać odciśnięte warzywa i owoce, wszystko razem dobrze wymieszać. Wgłębienia blaszek do mini babeczek wyłożyć papierowymi foremkami, do każdej nałożyć ciasta. Wstawić blaszkę do piekarnika na 8-10 minut. Wyjąć babeczki z pieca i odstawić do wystygnięcia. Włożyć serek do miski (ew. osączyć z serwatki), przesiać do niego cukier puder, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Stopniowo dodać sok z cytryny i zmiksować. Zabarwić porcje kremu barwnikami na różne kolory. Na każdą babeczkę nałożyć po łyżeczce serka i rozsmarować.

* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE