Tatar wołowy

Tatar wołowy
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 50 minut

Przepis

Składniki:
tatar:
1kg chudej wołowiny
2 szalotki, pokrojone w kostkę
¼ szklanki oliwek nadziewanych czosnkiem, przekrojonych na pół (60 ml)
3 łyżki oliwy (45 ml)
1 łyżka musztardy Dijon (15 ml)
1 szklanka parmezanu, pokrojonego w kostkę (250 ml)
zielony sos Tabasco, do smaku
garść listków selera naciowego
garść szczypiorku, drobno posiekanego
garść natki pietruszki, drobno posiekanej
sól i pieprz

chrupiący pasternak:
6 korzeni pasternaku, obranego, pokrojonego w julienne
wędzona sól do smaku
świeżo mielony pieprz
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:
Olej we frytkownicy rozgrzewamy do 180°C. Tatar: napełniamy miskę lodem, umieszczamy w nim mniejszą miskę. Krojąc mięso przekładamy je do pustej miski, dzięki temu zachowa świeżość. W trzeciej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Odstawiamy. Chrupiący pasternak: pasternak smażymy do zrumienienia. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierowym ręcznikiem. Doprawiamy wędzoną solą i pieprzem. Podanie: dzielimy tatar na porcje, przybieramy chrupiącym pasternakiem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE