Tartinki z brzoskwiniami i kremem malinowo-waniliowym

Seria kulinarna:
Figle (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis


Tartinki
1 cała dojrzała twarda brzoskwinia o żółtym miąższu
2 dziesięciocentymetrowe koła z ciasta francuskiego rozwałkowane na grubość 3 mm
klarowane masło do posmarowania ciasta
cukier-puder do posypania

Ciasto migdałowe
50 g miękkiego masła o temperaturze pokojowej
50 g cukru-pudru
50 g mielonych migdałów
10 g mąki
1 całe jajko
10 ml rumu

Krem malinowo-waniliowy
200 g gęstej śmietany
cukier-puder do smaku
500 g świeżych malin
ziarenka z 2 lasek wanilii

Migdały w karmelu
8 całych migdałów bez skórki
100 drobnego cukru
2 łyżki wody

Ciasto migdałowe
Do miski włożyć miękkie masło i ucierać mikserem, aż będzie puszyste i kremowe. Przesiać cukier-puder z mielonymi migdałami. Stale ucierając, stopniowo dodawać przesiane składniki, mąkę i jajko. Gdy mieszanina będzie gładka, dolać rum.

Tartinki brzoskwiniowe
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Przeciąć brzoskwinię na pół, nie obierając ze skórki. Ułożyć połówki brzoskwini na papierze silikonowym i posmarować klarowanym masłem z odrobiną cukru-pudru za pomocą pędzla. Włożyć do piekarnika na 6-8 min, aż skórka zacznie bez trudu odchodzić od miąższu. Nałożyć po łyżce ciasta migdałowego na każde koło z ciasta francuskiego, a na wierzchu ułożyć po połówce brzoskwini (płaską stroną do dołu). Posmarować ciasto i brzoskwinię klarowanym masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 12-16 min., aż ciasto urośnie i będzie złociste. W czasie pieczenia dwa razy posmarować brzoskwinię klarowanym masłem, żeby nie wyschła. Sprawdzić, czy spód tartinek jest twardy i chrupki. Posypać tartinki cukrem-pudrem i zapiec jeszcze przez 1-2 min, aż będą błyszczące.

Krem malinowo-waniliowy
Na dużym ogniu rozgrzać średnią patelnię tak mocno, aż zacznie dymić. Posypać maliny cukrem-pudrem i szybko przesmażyć mieszając, aż owoce zaczną się rozpadać. Przełożyć maliny do stalowej miski i zgnieść widelcem. Wstawić do lodówki, aż będą zupełnie zimne. Do miski wlać śmietanę, dodać ziarenka wanilii i cukier-puder (do smaku). Ubijać śmietanę mikserem na niezbyt sztywno, dodać zimne maliny, przemieszać i odstawić.

Migdały w karmelu
W rondelku zagotować na średnim ogniu wodę z cukrem i podgrzewać, aż nabierze karmelowego koloru. Zdjąć karmel z ognia i wkładać kolejno migdały, żeby pokryły się cukrową warstewką. Gotowe migdały odkładać na papier silikonowy, żeby karmel wystygł i stwardniał. Pozostały karmel odstawić do polania deseru.

© Justin North

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE