Tartinki truskawkowe z bezą

Tartinki truskawkowe z bezą
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przygotowanie:


Kruchy spód
2½ szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
¾ szklanki zimnego niesolonego masła, pokrojonego na kawałki
żółtka 2 jajek
odrobina białego octu winnego
3-4 łyżki zimnej wody

Wypełnienie
3 szklanki poćwiartowanych truskawek
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
2 łyżki mąki kukurydzianej

Beza
białko 5 dużych jajek
1 łyżeczka soku z cytryny
½ szklanka cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotowanie
Aby przygotować kruche spody, zmieszaj mąkę, cukier i sól w misie miksera wyposażonego w mieszadło łopatkowe. Dodaj masło i mieszaj na małych obrotach, aż krucha masa osiągnie konsystencję bułki tartej. Osobno wymieszaj żółtka jajek z odrobiną octu i 3 łyżkami zimnej wody. Całość dodaj do mącznej masy i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodaj pozostałą 1 łyżkę wody. Wyjmij i uformuj wałek z ciasta, zawiń w folię i włóż do lodówki. Podziel ciasto na 6 równych części. Na lekko posypanym mąką blacie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na placek o grubości około 0,5 cm i wyłóż nimi sześć foremek do tartinek o średnicy 9 cm. Odetnij wystające fragmenty ciasta i wstaw foremki do lodówki na 30-60 min. Nagrzej piekarnik do 175°C. Ustaw foremki na blasze do pieczenia i nakłuj widelcem spody z ciasta. Piecz 15-18 min, aż ciasto wyschnie a brzegi lekko zbrązowieją. Odstaw je do ostygnięcia. Wymieszaj truskawki z cukrem, sokiem z cytryny oraz wodą (½ szklanki) i odstaw na 20 min. Zlej powstały płyn do rondelka i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Wymieszaj osobno mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody i połącz z zawartością rondelka. Mieszaj aż powstały kisiel zgęstnieje, następnie zdejmij z ognia i ostudź. Wymieszaj gęsty zimny kisiel z truskawkami i nałóż wypełnienie na upieczone spody w foremkach. Wstaw tartinki do lodówki i przygotuj bezę.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ubij mikserem białka jajek z sokiem z cytryny na dużych obrotach i stopniowo wsyp cukier. Do sztywnej białkowej piany wmieszaj mąkę kukurydzianą i nałóż łyżką albo szprycą cukierniczą na truskawkowe tartinki w foremkach. Piecz 2-3 min, aż bezy się zrumienią, następnie ostudź i wstaw do lodówki do momentu podania.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA