Tartaletki z nadzieniem z melasy

Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Na słodko 3 (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Ciasto1 1/3 szklanki mąki
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
150 g schłodzonego niesolonego masła
4 – 5 łyżek lodowatej wody
1 białko jaja
Nadzienie
½ szklanki mąki
¼ szklanki jasnego brązowego cukru
50 g schłodzonego niesolonego masła
½ szklanki gorącej wody
¼ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki syropu kukurydzianego
3 łyżki jasnej melasy
szczypta soli
szczypta mielonego cynamonu
Przygotowanie ciasto
Wymieszać w misce mąkę, cukier i sól. Dodać masło pokrojone w kostkę i wszystko razem posiekać, aż powstaną grudki. Wlać 3 łyżki zimnej wody i mieszać, stopniowo dolewając resztę wody, aż składniki się połączą. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią i chłodzić przez przynajmniej 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Wylepić ciastem 6 foremek o średnicy 10 cm lub jedną dużą formę na tartę o średnicy 23 cm. Odkroić nadmiar ciasta na brzegach i nakłuć dno widelcem. Wyłożyć foremki folią aluminiową z obciążnikami (ryż, fasola, ciężarki) i schłodzić przez 10 – 15 minut. Wstawić do piekarnika i piec 10 – 15 minut, usunąć folię z obciążnikami i piec jeszcze 10 minut, aż ciasto stanie się suche w środku, a na brzegach lekko rumiane. Wyjąć foremki z piekarnika i od razu przy pomocy pędzla posmarować ciasto rozkłóconym białkiem. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C.
Przygotowac nadzienie
Przygotować nadzienie w czasie gdy piecze się ciasto na spód. Wymieszać w misce mąkę i cukier, dodać masło pokrojone w kostkę i wszystko razem posiekać, aż powstaną grudki. W drugiej misce zmieszać syrop, wodę i kawę, dodać melasę, sodę, sól i cynamon i wszystko razem wymieszać trzepaczką. Rozdzielić kruszonkę pomiędzy foremkami i polać płynną mieszaniną. Wstawić do piekarnika i piec 35 do 40 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do ostygnięcia na przynajmniej 40 minut. Podawać ciepłe lub ostudzone do temperatury pokojowej, z gałką lodów piernikowych na wierzchu.
Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml
© Anna Olson
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze