Tartaletki z figami i miodem

Tartaletki z figami i miodem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis


Ciasto
240 g masła o temperaturze pokojowej
1/3 szklanki cukru
4 żółtka
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli

Krem budyniowy
1 szklanka mleka migdałowego
½ szklanki śmietany 36%
1 laska wanilii
7 łyżek cukru
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1,5 łyżki miodu
1 jajko
1 żółtko

6 świeżych fig
1,5 szklanki świeżych malin
cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta
Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać żółtka i ekstrakt migdałowy i wymieszać. Wsypać mąkę i sól i mieszać, aż składniki się połączą. Wyłożyć na oprószony mąką blat i zagnieść ciasto. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią i odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę. Jeśli przygotujemy ciasto dużo wcześniej, należy je wyjąć z lodówki 1 godzinę przed wałkowaniem.
Na oprószonym mąką blacie ugniatać ciasto przez 1 minutę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, pokroić na 6 porcji i wyłożyć 6 foremek o średnicy 10 cm (z karbowanym brzegiem i luźnym dnem). Odciąć nadmiar ciasta na brzegach, ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić foremki na 30 min. do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wyjąć foremki z lodówki, wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut, aż brzegi się zrumienią, a środek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Krem budyniowy
Mleko migdałowe, śmietanę i ziarenka z laski wanilii umieścić w rondlu, postawić na średnim ogniu i doprowadzić niemal do wrzenia. Włożyć do miski jajko i żółtko, dodać cukier, miód i skrobię i wymieszać trzepaczką. Powoli wlać gorące mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając trzepaczką. Przelać masę z powrotem do rondla i mieszając łyżką gotować na średnim ogniu ok. 4 minut, aż masa zgęstnieje (powinna pokrywać łyżkę cienką warstewką). Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Przykryć powierzchnię kremu folią, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Figi umyć i pokroić każdą na 6 cząstek. Wyjąć krem z lodówki, zamieszać łyżką i nałożyć porcje do foremek z ciasta. Rozprowadzić równą warstwą. Udekorować cząstkami fig i malinami, lekko wciskając owoce w krem.
Tak przygotowane tartaletki można przechowywać w lodówce. Tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE