Tartaletki orzechowo-pomarańczowe

Tartaletki orzechowo-pomarańczowe
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.33)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Ilość: 4 sztuki

Ciasto
1 ½ szklanki mąki
1 łyżka cukru
¼ łyżeczki soli
120 g niesolonego masła
3-4 łyżki zimnej wody

Nadzienie
1 i 1/3 szklanki prażonych orzechów makadamii
¼ szklanki brązowego cukru
2 łyżki złocistego syropu kukurydzianego
30 g niesolonego masła
1 jajko
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

Przygotować ciasto
Masło pokroić na kawałki i schłodzić. Zmieszać mąkę, cukier i sól. Siekać masło z sypkimi składnikami, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Wmieszać wodę i wyrabiać, dopóki ciasto nie zlepi się w kulę. Uformować w krążek, owinąć folią i chłodzić przez godzinę.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Podzielić ciasto na 4 części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdy kawałek na grubość 0,5 cm. Wylepić ciastem 4 foremki do tartaletek o średnicy 10 cm i wyrównać brzegi. Chłodzić przez 10 minut. Postawić foremki na blasze. W środku foremek, na cieście, umieścić kawałki folii aluminiowej obciążone kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem. Wstawić blachę do piekarnika i piec 15 minut, następnie wyjąć folię z obciążnikami i piec jeszcze 10 minut, aż brzegi ciasta lekko się zezłocą.

Przygotować nadzienie
Wsypać po 1/3 szklanki orzechów do każdej foremki z podpieczonym ciastem. Stopić masło. Umieścić w misce brązowy cukier, syrop kukurydziany, masło, jajko i skórkę pomarańczową i wymieszać trzepaczką na gładką masę. Wylać mieszaninę na orzechy. Obtoczyć orzechy w nadzieniu. Piec 18 - 20 minut, dopóki nadzienie się nie zetnie, a orzechy się nie zezłocą. Podawać z lodami z białej czekolady.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE