Tarta z syropem słodowym

Tarta z syropem słodowym
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
3 godziny

Przepis


Na ciasto:
225 g białej mąki
150 g schłodzonego posiekanego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru
2 łyżki zimnej wody (lub więcej w razie potrzeby)

Na nadzienie:
700 g syropu słodowego
175 g świeżej bułki tartej
skórka otarta z 3 cytryn
2 lekko ubite jajka od kur z wolnego wybiegu

Przygotowanie:
Umieść mąkę i masło w malakserze i używając funkcji pulsacyjnej, miksuj aż uzyskasz konsystencję tartej bułki. Dodaj żółtko, cukier i dwie łyżki zimnej wody. Miksuj aż uformuje się ciasto.
Ciasto z malaksera wyłóż na oprószoną mąką powierzchnię. Lekko ugnieć, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Posmaruj masłem formę do tarty z wyjmowanym dnem. Wyłóż ciastem formę, dociśnij do krawędzi i nakłuj dno widelcem. Resztki ciasta zachowaj do dekoracji. Podgrzej syrop słodowy w rondlu aż stanie się rzadki. Zdejmij z ognia i wymieszaj z bułką tartą oraz otartą skórką z cytryny.
Dodaj jajka i zamieszaj. Wlej mieszankę do wyłożonej ciastem formy. Za pomocą resztek ciasta uformowanego w paski udekoruj wierzch. Piecz 45-50 minut lub do czasu aż nadzienie stężeje i się zrumieni. Przed wyjęciem z formy i podaniem lekko ostudź tartę.


© Nigel Slater

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE