Tarta z Senonches z borowikami według przepisu Odile

Tarta z Senonches z borowikami według przepisu Odile
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 76)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
10

Składniki:

  • 500 gr ciasta francuskiego w 2 krążkach

  • 500 gr boczku wieprzowego pokrojonego w paski
  • 1 łopatka z dzika pokrojona w duże kawałki
  • 1 kg świeżych borowików (lub 500 gr borowików obgotowanych i zamrożonych)
  • 2 marchwie
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 jajka oraz 2 żółtka
  • 100 ml śmietany
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml białego wina
  • 50 ml Calvadosu
  • ½ pęczka pietruszki, 2 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 30 gr tłuszczu gęsiego
  • 60 gr masła
  • 30 gr tłuszczu kaczego lub lepiej : confit

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

1. Poprzedniego dnia umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym, zalać winem, dodać obrane i pokrojone : 1 marchew, 1 cebulę, ząbek czosnku, 2 gałązki tymianku, 2 liście laurowe. Pozostawić na noc, żeby się marynowało.
2. Nazajutrz odsączyć mięsa i pokroić je. Wlać marynatę do garnka i dusić na średnim ogniu przez kwadrans, żeby wstępnie podgotować warzywa.
3. Podsmażyć borowiki na dużej patelni z 30 gr masła (lub ugotować je, jeśli są surowe).
4. W tym czasie pokroić na drobno pozostałą marchewkę oraz por. Umieścić je na patelni z pozostałą częścią masła. Podsmażyć przez 10 minut na średnim ogniu. Gdy borowiki oddadzą nadmiar wody, dodać tłuszcz z confit, by je ozłocić. Zamieszać. Odstawić.
5. Zamienić borowiki z posiekanymi mięsami. Podsmażyć, by odparować wodę (dzięki temu ciasto nie będzie zawilgocone).
6. Zmiksować marynatę, następnie dodać 2 żółtka i śmietanę. Ponownie zmiksować.
7. Włożyć mięsa i podgotowane warzywa do dużej metalowej miski razem z borowikami i pociętą pietruszką. Dodać 2 jajka i dobrze wymieszać. Doprawić i odstawić.
8. Rozłożyć 1 ciasto francuskie w taki sposób, żeby lekko wystawało z foremki. Wlać farsz, dolać 2/3 przygotowanego sosu na bazie śmietany. Przykryć drugim ciastem francuskim, wydrążając pośrodku komin. Zawinąć brzegi ciasta spod spodu na ciasto wierzchnie. Posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 40 min w 210°C.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE