Tarta z rabarbarem i kremem śmietankowym

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.38)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Rabarbar
1 szklanka cukru
1/3 szklanki białego wina lub wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 szklanek posiekanego świeżego rabarbaru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki zimnej wody

Spód
2 szklanki pokruszonych herbatników pełnoziarnistych Digestive
¼ szklanki cukru
70g masła, stopionego

Krem śmietankowy
¼ szklanki serka mascarpone o temperaturze pokojowej
¼ szklanki pełnotłustego twarogu o temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
1 łyżka startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¾ szklanki śmietany kremówki

Rozgrzać piekarnik do 175ºC.

Przygotować rabarbar
Zmieszać wino/wodę, cukier i ekstrakt waniliowy. Włożyć rabarbar do płytkiej formy, zalać przygotowanym syropem i piec pod przykryciem przez 30 – 40 min, aż zmięknie. Odlać syrop do rondelka, a rabarbar pozostawić w foremce. Zagotować syrop, zmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą i mieszając trzepaczką dodać do syropu. Zdjąć syrop z ognia, zalać rabarbar powstałym kisielem i całość schłodzić.

Przygotowac spód
Zmieszać sypkie składniki i stopione masło. Wyrobić na jednolitą, grudkowatą masę, przełożyć do kwadratowej formy do tart, dociskając do dna i ścianek. Piec przez 8 min i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem śmietankowy
Za pomocą miksera wymieszać oba gatunki sera z cukrem, skórką cytrynową i ekstraktem waniliowym. Wciąż mieszając, dodawać śmietanę kremówkę i ubijać, aż zgęstnieje (ok. 2 min). Rozsmarować krem na upieczonym spodzie, a na wierzchu ułożyć rabarbar. Chłodzić 2 godziny przed podaniem.

© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE