Tarta z pstrąga i porów

Tarta z pstrąga i porów
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przepis


Składniki ciasta:
gotowe kruche, słone ciasto
50g prażonych, posiekanych migdałów
skórka starta z 1 cytryny

Składniki farszu:
100-175 g młodych porów
masło do smażenia
4 filety z pstrąga
300 ml crème frâiche
3 żółtka
2 łyżeczki musztardy dijon
sok z cytryny
sól i pieprz
posiekana, karbowana natka pietruszki
posiekany estragon

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do gotowego ciasta dołóż prażone, posiekane migdały i skórkę startą z cytryny. Wyłóż nimi formę do tarty. Nakłuj widelcem. Piecz przez 25 minut w 200°C.
Pory posiekaj i usmaż w rondlu na maśle, aż zmiękną. Wędzonego pstrąga podziel na cząstki.
Do crème frâiche w misce wlej trzy żółtka i utrzyj razem. Dodaj musztardę. Wyciśnij nieco soku z cytryny. Dodaj sporo pieprzu i nieco soli. Wymieszaj. Dodaj posiekane zioła. Wymieszaj.
Rozłóż połowę porów na spodzie tarty. Rozsyp kawałki wędzonej ryby, dodaj resztę porów i ryby.
Łyżką nałóż masę z żółtek na rybę i pory. Tartę piecz w temperaturze 180°C przez 30 do 40-tu minut, zależy od piekarnika. Podawaj z sałatą i migdałami z maślanym dressingiem.

Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 2”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE