Tarta z pomidorami i mozzarellą


Przepis

Składniki:
gotowe ciasto francuskie
sos pistou* lub pesto
2-3 kulki mozzarelli
2-3 pomidory
sól
czarny pieprz
1 żółtko
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Z ciasta wycinamy krążek o średnicy 13 - 15 cm i kładziemy na blasze. Robimy brzeg tarty - w odległości ok. 1 cm od krawędzi. Delikatnie (do połowy grubości) nacinamy nożem dookoła. Następnie nakłuwamy powierzchnię ciasta nożem (bądź widelcem), żeby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia. Smarujemy je sosem pistou lub pesto (zostawiając brzeg nie posmarowany) i układamy na nim kawałki mozzarelli (możemy użyć innego sera, który się topi: gruyere\'a, ementalera lub raclette’a). Pomidory kroimy w plasterki i układamy na serze. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Brzeg tarty smarujemy rozbełtanym żółtkiem i pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

* Pistou - sos prowansalski z liści bazylii, pomidorów, parmezanu, czosnku i oliwy.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Gracja 7 lat temu

Wyszło naprawde całkiem dobre - i to za I razem ;-)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE