Tarta z musem cytrynowym

Tarta z musem cytrynowym
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na placek grubości 3 mm. Wykładamy ciastem wąską prostokątną formę. Nie naciągamy zbytnio ciasta. Palcami albo wałkiem usuwamy nadmiar ciasta. Nakłuwamy ciasto widelcem. Schłodzimy ciasto aż stwardnieje przez 45 minut.
Wykładamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż ciasto zyska złotawy odcień, przez 20 minut. Ostrożnie usuwamy fasolę i papier. Pieczemy tartę aż zyska złoto-brązowy kolor, przez 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W małym rondelku rozpuszczamy żelatynę w wodzie. Wlewamy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu aż żelatyna się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy w misce z wodą z lodem. Masa musi być zupełnie zimna zanim dodamy ją do ubitych białek. W średniej misce ubijamy tłustą śmietaną. Odstawiamy. W mikserze ustawionym na średnie obroty ubijamy białka na pianę. Zwiększamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy pianę z ubitą śmietaną i startą skórką z cytryny. Pilnujemy, żeby piana nie opadła. Przekładamy mus do upieczonego spodu tarty i chłodzimy przynajmniej przez 4 godziny. Dekorujemy kandyzowaną skórką z cytryny i podajemy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE