Tarta z kremem kokosowym

Tarta z kremem kokosowym
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Ilość: 12 - 16 porcji


Kruchy spód
170 g + 70 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej (w sumie 240 g)
1 szklanka brązowego cukru
¼ szklanki jasnej melasy
1 jajko
2 ¼ szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonych goździków
cukier

Krem kokosowy
2/3 szklanki cukru
2 ½ łyżki skrobi kukurydzianej
¼ łyżeczki soli
2 ¼ szklanki mleka kokosowego
2 jajka
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30 g masła
1 szklanka podprażonych, niesłodzonych wiórków kokosowych

Bita śmietana
1 ½ szklanki śmietany 36%
¼ szklanki cukru
1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku

Do dekoracji
½ szklanki podprażonych, niesłodzonych wiórków kokosowych lub podprażone płatki kokosowe

Przygotowanie kruchego spodu
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Wmieszać melasę, dodać jajko i dobrze wymieszać. W osobnej misce zmieszać mąkę, sodę, sól i przyprawy korzenne. Wrzucić do masy maślanej i mieszać aż składniki się połączą. Łyżki ciasta uformować w kulki i obtoczyć w cukrze. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć kulki w odległości 5 cm od siebie i rozpłaszczyć je dłonią. Wstawić do piekarnika i piec 10 – 12 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. Wysmarować masłem dwie tortownice o średnicy 18 cm i wyłożyć dno krążkami pergaminu (można wziąć jedną tortownicę o średnicy 25 cm). Ostudzone ciastka zmiksować drobno w malakserze. Odmierzyć 1 ¼ szklanki okruchów i wsypać do miski. Stopić 70 g masła i wmieszać do okruszków. Wylepić mieszaniną dno i boki foremek. Wstawić do lodówki i schłodzić.

Krem kokosowy
Do rondla o grubym dnie wsypać cukier, skrobię i sól, wlać mleko kokosowe, dodać jajka i żółtka. Wszystko razem wymieszać trzepaczką. Postawić na małym ogniu i gotować ok. 3-5 minut, cały czas mieszając trzepaczką. Zwiększyć ogień. Gotować jeszcze 5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając łyżką, dopóki masa nie zgęstnieje i nie stanie się lśniąca (spróbować czy skrobia się wygotowała, masa nie powinna mieć posmaku kredy). Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Dodać masło i ekstrakt wanilii i mieszać, dopóki masło się nie stopi. Wmieszać wiórki kokosowe i wylać masę na kruchy spód. Odstawić na 15 minut, a następnie wstawić do lodówki i chłodzić przez min. 4 godziny.

Bita śmietana
Ubić śmietanę z cukrem i wmieszać mleko w proszku. Wyłożyć bitą śmietanę na tartę i ukształtować w esy floresy. Posypać wiórkami kokosowymi lub przybrać płatkami kokosa (przygotowanie płatków: z kawałka orzecha kokosowego zestrugać obieraczką do jarzyn cienkie płatki, podprażyć w piekarniku i ostudzić).

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE