Tarta z figami, pancettą i serem dovedale

Tarta z figami, pancettą i serem dovedale
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis


Tarta
500g gotowego ciasta francuskiego
150g sera Dovedale, pokrojonego w kostkę; może być inny miękki ser z niebieską pleśnią
8 świeżych, dojrzałych fig, pokrojonych w ćwiartki
8 plasterków pancetty, czyli włoskiego sezonowanego boczku
sól i świeżo mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
1 lekko rozbełtane jajko, najlepiej z hodowli ekologicznej
100ml śmietany kremówki (48%)
garstka świeżych liści kolendry

Sałatka
10g świeżych listków mięty
100g młodych listków szpinaku
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
ocet balsamiczny

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką, płaskiej powierzchni i wytnij 4 kółka o średnicy 15-20cm. Natnij dookoła, około 1 cm od krawędzi i ponakłuwaj wewnętrzne kółka widelcem, żeby środek tarty zbytnio nie urósł, jedynie brzeg. Umieść kółka na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Nałóż pokrojony w kostkę ser, na nim umieść ćwiartki fig, a na figach rozłóż plasterki pancetty. Dopraw dobrze solą i czarnym pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Posmaruj brzegi tart rozbełtanym jajkiem i włóż do piekarnika na około 10 minut. Wyjmij tarty z piekarnika, polej każdą śmietaną i posyp listkami kolendry. Umieść z powrotem w piekarniku na 5-6 minut. Wyjmij z piekarnika i podaj do nich sałatkę z dresingiem z oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE