Tarta z czarnym spodem

Tarta z czarnym spodem
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 2 spody se słodkiego kruchego ciasta 35 cm x 10 cm
  • upieczone i wystudzone
  • ¾ miarki cukru granulowanego
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • ½ miarki zimnego mleka
  • 1 ½ miarki gotowanego mleka
  • 4 jajka
  • żółtka oddzielone od białek
  • 40 gramów półsłodkiej czekolady
  • roztopionej
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 torebka żelatyny
  • ¼ miarki zimnej wody
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki winianu potasu
  • 2 miarki tłustej śmietany
  • Dekoracja: wiórki czekoladowe (według przepisu poniżej)

Kalkulator wag i miar

Przepis

W rondlu z grubym dnem rozpuścić ½ miarki cukru i mąkę kukurydzianą w zimnym mleku. Dolać gotowane mleko. Zagotować mieszaninę. Gotować przez 3 minuty ciągle mieszając. Przelać mieszaninę do naczynia umieszczonego w kąpieli wodnej. Ubić żółtka w małej miseczce. Dolać 3 łyżki mlecznej mieszaniny. (Dzięki temu żółtka nie zetną się kiedy wlejemy pozostałe gorące mleko.) Wlać jajka do pozostałego mleka i gotować w kąpieli wodnej przez 3-4 minuty, aż mieszanina zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Przelać jedną miarkę kremu do małej miseczki. Dodać stopioną czekoladę i esencję waniliową. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Posmarować spody tart wystudzoną masą i schłodzić, żeby polewa czekoladowa zgęstniała. Rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie i dodać do pozostałej części gorącego kremu. (Żelatyna nie rozpuści się w zimnym kremie.) Wymieszać. Dodać rum i wystudzić krem do temperatury pokojowej. Krem powinien zgęstnieć. Ubić białka z solą i winianem potasu na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostałą część cukru. Dodać pianę do kremu. Wymieszać. Nałożyć krem na polewę czekoladową. Schłodzić, żeby krem zgęstniał. Ubić śmietanę aż będzie sztywna. Wyłożyć na krem. Ozdobić wiórkami czekolady. Schłodzić i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE