Tarta z białą czekoladą i malinami

Tarta z białą czekoladą i malinami
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
5 godzin

Przepis


Składniki kruchego ciasta:
180 g pszennej mąki
szczypta soli
2 łyżki stołowe cukru
75 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżka stołowa lodowatej wody
1,5 łyżeczki octu

Składniki farszu:
180 ml śmietany 35%
120 g posiekanej, białej czekolady
1 rozkłócone jajo
375 ml świeżych malin
wiórki z białej czekolady

Przygotowanie ciasta:
Do robota kuchennego wsyp mąkę, sól i cukier. Miksuj przez kilka sekund stosując funkcję pulsacja. Dodaj masło, pulsuj w cyklach po kilka sekund, aż powstaną zacierki. Wlej zimną wodę i ocet. Znowu pulsuj, aż ciasto zacznie przypominać kulę. Wysyp z robota. Zagnieć kulę dłońmi. Owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Wypełnij ciastem spód formy do tart o średnicy 23 cm. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ustaw kratkę w dolnej części piekarnika. Rozgrzej do 190°C.
Na cieście połóż arkusz foli albuminowej. Wysyp suchą fasolę. Piecz przez 10 minut. Zdejmij folię i fasolę, piecz przez kolejne 5 minut. Zostaw do wystudzenia. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170°C. W rondlu podgrzewaj śmietanę z czekoladą, aż się roztopi. Wlej jajo do miski. Ubijaj trzepaczką przez 15 sekund wlewając powoli śmietanę z czekoladą. Na spodzie z ciasta ułóż 250 ml malin, czubkami do góry. Ostrożnie wylej masę tak, żeby wystawały czubki owoców. Piecz przez 30-35 minut aż środek będzie sztywny. Zostaw w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny.
Podawaj tego samego dnia ozdobiwszy resztą malin i wiórkami z białej czekolady.

@ Ricardo Larrivée

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE