Tarta Tatin z jabłkami i syropem klonowym

Tarta Tatin z jabłkami i syropem klonowym
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10

Przepis

Składniki:
porcja gotowego ciasta francuskiego
8-10 jabłek
100 gramów masła
½ mocno ubitej szklanki brązowego cukru
skóra starta z jednej pomarańczy
pół łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki syropu klonowego

Do podania:
lody waniliowe lub bita śmietana

Przygotowanie:
Z ciasta wyjąć krążek wielkości patelni, której będziemy używać do smażenia i pieczenia (ważne, aby mogła spełnić obie funkcje). Ciasto włożyć do lodówki. Jabłka obrać. Przekroić na pół wzdłuż a potem na pół w poprzek. Wyjąć gniazda nasienne. Na patelnię wrzucić masło, cukier, skórkę z pomarańczy i goździki. Postawić na ogniu. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, dodać syrop klonowy. Podgrzewać 5-6 minut mieszając. Należy uważać, bo karmel jest wyjątkowo gorący. Zgasić ogień. Na karmelu ułożyć ciasno jabłka wypukłą strona do góry. Wolną przestrzeń wypełnić pokrojonymi kawałkami jabłek. Piec przez 15 minut w 220 °C. Wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć ciasto i piec kolejne 15 minut do zrumienienia. Następnie wyjąć i odstawić na 20 minut do ostygnięcia. Przykryć dużym talerzem i przytrzymując ściereczką obrócić do góry nogami. Zostawić na 1-2 minut, żeby jabłka odkleiły się od patelni. Unieść patelnię. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE