Tarta tatin

Tarta tatin
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:


Ciasto:
300 g przesianej mąki
80 g drobnego cukru
250 g miękkiego masła
2 żółtka

Nadzienie:
150 g masła
250 g drobnego cukru
5 pokrojonych w ćwiartki obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek Granny Smith
calvados

Ciasto:
Do misy robota wrzucić mąkę, cukier, masło i żółtka. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować dysk. Owinąć folią i schłodzić przez godzinę.

Nadzienie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na żaroodpornej patelni o średnicy 24 cm stopić masło. Wsypać cukier i podgrzewać, aż się stopi. Zwiększyć temperaturę i smażyć, aż powstanie karmel. ostrożnie ułożyć na nim kawałki jabłek. Smażyć, aż jabłka zmiękną. Rozwałkować ciasto. Przygotować koło większe niż średnica patelni. Patelnię zdjąć z ognia, przykryć ciastem i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu studzić przez 15 minut. Przykryć talerzem, odwrócić i skropić calvadosem. Podawać z lodami albo bitą śmietaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA