Tarta śliwkowa

Tarta śliwkowa
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Przepis

Na ciasto:
100 g niesolonego masła + odrobina do natłuszczenia formy
90 g cukru
175 g mąki
25 g mielonych migdałów

Na dżem śliwkowy:
1 kg śliwek pokrojonych w ćwiartki
110 g cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka soku pomarańczowego

Ciasto:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść okrągłą formę do ciasta o średnicy 23 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Rozpuść masło, wlej do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i znów wymieszaj. Powinno powstać miękkie ciasto. Dociskając palcami, wylep formę ciastem. Umieść formę w piekarniku i piecz 15-20 minut lub do momentu, gdy ciasto się zrumieni. Wyjmij formę z piekarnika i posyp ciasto mielonymi migdałami.

Dżem śliwkowy:
Połącz śliwki z cukrem, mąką kukurydzianą i sokiem pomarańczowym. Wypełnij ciasto i wstaw z powrotem do piekarnika na 30-40 minut. Przed podaniem studź tartę przynajmniej 5 minut. Pysznie smakuje na ciepło oraz w temperaturze pokojowej.

© Bill Granger









 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE