Tarta-pudding z panettone

Tarta-pudding z panettone
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Wystrzałowe Święta Jamiego
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
12

Przepis

Wszyscy lubimy pudding z masła i słodkiego pieczywa, ale czas na coś nowego. W tej wersji porwiemy panettone (włoską babkę drożdżową), dodamy czekoladę, dżem i krem custard, a całość upieczemy na rumiano w formie do tarty. To efektowny, niecodzienny deser. Jestem przekonany, że po podaniu zamilkną przy stole wszystkie rozmowy.

Składniki:
125 g masła plus dodatkowe do smarowania
4 łyżki cukru demerara
750 gramów panettone bez dodatków
1 laska wanilii
300 ml kremówki
300 ml mleka 3,2%
5 dużych jajek z wolnej hodowli
100 g cukru (golden)
60 g dżemu z gorzkich pomarańczy.
60 g czekolady 70% zawartości kakao (dobrej jakości)

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Lekko posmaruj tłuszczem foremkę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm.
2 łyżki cukru demerara utłucz w moździerzu na drobny proszek i wymieszaj z pozostałą ilością cukru demerara, żeby uzyskać zróżnicowaną konsystencję. Mieszankę wsyp do foremki, rozprowadź, żeby ją pokryć. Foremkę ostukaj, a nadmiar cukru przesyp z powrotem do moździerza (wykorzystamy go później).
Odetnij brzegi panettone (długie paski) i wyłóż nimi dno i boki formy. Przyciskaj, żeby uzyskać rant. Przekrój laskę wanilii wzdłuż, wybierz nasionka, następnie zarówno ziarenka jak i laskę wrzuć do rondla, zalej kremówką i mlekiem, dodaj masło i podgrzewaj na średnim ogniu, aż się rozpuści.
Tymczasem w dużej misce ubijaj przez dwie minuty jajka z cukrem. Nie przerywając, dodawaj gorącą śmietankę, następnie usuń laskę wanilii.
Przelej 1/3 masy do foremki na przygotowany spód, zostaw na kilka minut, żeby ciasto nasiąkło.
W tym czasie porwij pozostałe panettone na spore kawałki, wrzuć je do miski z masą na minutę lub dwie (im więcej masy wchłoną, tym lepiej). Przełóż połowę do formy, przekładając kopczykami dżemu i kawałeczkami czekolady. Nałóż resztę i udekoruj resztą dżemu i czekolady. Nie trzeba robić tego zbyt dokładnie. Zależy nam na różnorodności.
Na wierzch wylej resztę masy i zostaw do wchłonięcia, jeśli to konieczne. Następnie posyp pozostałym cukrem demerara. Piecz 25 minut lub do ścięcia. Odstaw na 10 minut i podawaj ze śmietaną, kremem custard lub lodami. Deser jest pyszny również na zimno, jeśli cokolwiek zostanie.

Przepis pochodzi z książki „Jamie’s Comfort Food” ©


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE