Tarta owocowa

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis



Spód
10 łyżek masła o temp. pokojowej
1 szklanka cukru-pudru, przesianego
3 żółtka
1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
1¼ szklanki mąki tortowej
¼ łyżeczki soli

Nadzienie
2/3 szklanki puree z malin
3 łyżki soku cytrynowego
6 dużych jajek
2 żółtka
1 szklanka cukru
240 g masła pokrojonego na kawałki
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Owoce
3 brzoskwinie albo nektarynki
3 morele
1 łyżka soku cytrynowego
1 szklanka truskawek bez szypułek
1 szklanka malin
1 szklanka jagód
1 szklanka dowolnych sezonowych owoców

Przygotowanie spodu
Utrzeć masło, aż będzie puszyste. Dodać cukier-puder i skórkę z cytryny i utrzeć wszystko na kremową masę. Dodawać po jednym żółtku, za każdym razem starannie mieszając. Przesiać mąkę z solą i zamieszać, aż składniki się połączą. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię plastikową, uformować na kształt dysku i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 0,6 cm. Oprószyć mąką dno blaszki do tart o średnicy 22 cm i 5-centymetrowych ściankach. Wyłożyć foremkę ciastem i przyciąć brzegi tak, żeby wystawały ok. 0,5 cm ponad krawędź. Ponakłuwać ciasto widelcem i schłodzić prze 20 min. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Piec spód przez ok. 20 min, aż krawędzie ciasta się zezłocą, a środek będzie suchy. Ostudzić.

Przygotowanie nadzienia
Zmieszać w misce 1/3 szklanki malinowego puree z sokiem cytrynowym, jajkami, żółtkami i cukrem. Dodać masło i skórkę cytrynową. Wymieszać składniki trzepaczką i oprzeć miskę na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu. Mieszać, aż krem zgęstnieje (ok. 10-15 min). Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać pozostałą 1/3 szklanki malinowego puree, wymieszać i nałożyć na ostygnięto spód.

Przygotowanie owoców
Pokroić brzoskwinie/nektarynki oraz morele na plasterki i zmieszać z sokiem cytrynowym, żeby nie straciły koloru. Przekroić truskawki na pół. Ułożyć owoce na schłodzonej tarcie – najwcześniej na 2 godziny przed podaniem. Wstawić tartę do lodówki.


Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE