Tarta orzechowa

Tarta orzechowa
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis



Słodkie ciasto:
320 g masła
250 g drobnego cukru
600 g mąki
60 g mielonych migdałów
3 jajka

Nadzienie:
3 jajka
50 g drobnego cukru
180 ml jasnego syropu kukurydzianego lub syropu klonowego
30 g roztopionego masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 cytryny
250 g obranych orzechów włoskich

Ciasto :
Masło rozetrzeć z mąką, mielonymi migdałami i cukrem. Dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Rozwałkować na placek grubości 2,5 cm, wyłożyć dwie tortownice o średnicy 23 cm. Piec ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Nadzienie:
Jajka utrzeć z masłem, cukrem, syropem i skórką. Rozłożyć orzechy na upieczonym cieście. Przelać płynne nadzienie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C 30-40 minut, aż całość się zrumieni.

Opracowane na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE