Tarta morelowo-truskawkowa z gruszkami

Tarta morelowo-truskawkowa z gruszkami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Krem
3 gruszki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone
1/8 filiżanki wytrawnego czerwonego wina
ćwierć filiżanki syropu klonowego
ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego
szczypta białego pieprzu

Ciasto
¾ filiżanki mąki orkiszowej
pół filiżanki mielonych migdałów
szczypta soli
ćwierć filiżanki syropu klonowego
1/8 filiżanki oleju z krokosza
łyżka wody
kilka kropli esencji waniliowej
2 garści moreli i truskawek
polewa sojowa

Przygotowanie
Składniki kremu mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Gruszki powinny być miękkie. Następnie zdejmujemy pokrywkę, żeby płyn odparował. Całość studzimy i miksujemy na gładką masę. Mąkę, migdały i sól przesiewamy. W oddzielnym naczyniu łączymy syrop klonowy, olej, wodę i esencję waniliową. Mieszając wlewamy płynne składniki do suchych. Zagniatamy ciasto. Wykładamy nim formę do pieczenia. Robimy widelcem kilka otworków. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy. Wierzch ciasta smarujemy kremem, na nim układamy kawałki moreli i truskawki. Podajemy z polewą sojową.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE