Tarta migdałowa ze śliwkami

Tarta migdałowa ze śliwkami
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.32)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Ilość: 24 porcje

Ciasto
240 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
½ szklanki cukru
¼ łyżeczki ekstraktu wanilii
1/8 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 jajko
6 łyżek mielonych migdałów
2 szklanki mąki
¼ łyżeczki soli

Nadzienie
240 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
4 jajka
½ łyżeczki ekstraktu wanilii
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
¾ szklanki mielonych migdałów
1 szklanka mąki
1 łyżka destylatu ze śliwek lub wiśni
12 dużych śliwek
¼ szklanki dżemu morelowego lub cukier puder

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć pergaminem dno i boki kwadratowej formy o boku 35 cm lub prostokątnej o wymiarach 25 x 45 cm.

Przygotować ciasto
Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Wmieszać ekstrakty. Dodać jajko i sól i mieszać aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mąkę i mielone migdały i ucierać dopóki składniki się nie połączą. Wykleić ciastem dno formy i wstawić do lodówki.

Przygotować nadzienie
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Wbijać jajka po jednym, po każdym dobrze wymieszać. Dodać ekstrakty, mąkę, mielone migdały i destylat. Mieszać dopóki składniki się nie połączą. Wyłożyć masę na ciasto w formie i wygładzić. Śliwki przekroić na pół i wypestkować. Ułożyć połówki śliwek na nadzieniu wypukłą stroną do góry, w pewnych odstępach od siebie. Piec 40 do 45 minut aż nadzienie się zetnie i zezłoci. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch tarty podgrzanym dżemem morelowym lub oprószyć tartę cukrem pudrem. Podawać w temperaturze pokojowej. Tartę można przechowywać do 3 dni w lodówce.

© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE