Tarta migdałowa

Tarta migdałowa
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis


Kruche ciasto do słodkich tart:
170 g mąki pszennej
100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
50 g miałkiego cukru
szczypta soli
2 małe żółtka

Nadzienie:
½ kg blanszowanych migdałów, zmielonych
200 g miałkiego masła
100 g cukru
4 jajka
250 g truskawek, bez szypułek, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:
Za pomocą malaksera zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki, żeby stężało. Rozgrzej piekarnik do 185 stopni C. Zetrzyj ciasto na tarce do foremki. Ugnieć je tak, żeby przywarło do dna i ścianek, i żeby pozbyć się nierówności. Staraj się jak najkrócej dotykać ciasta, żeby się nie zagrzało. Wstaw foremkę z ciastem na 20 minut do piekarnika i przygotuj wypełnienie. Zmieszaj w blenderze masło z cukrem na gładką masę, najkrócej jak się da. Dodaj migdały i przemieszaj ponownie, żeby masa była jednolita. Dodaj jajka, zmiksuj szybko i przelej na upieczony spód. Wyrównaj powierzchnię i wstaw tartę do piekarnika o temperaturze 150 stopni C na 40 min. Kiedy tarta przestygnie, powtykaj ćwiartki truskawek w migdałowe wypełnienie i oprósz cukrem pudrem.

© Rose Gray i Ruth Rogers

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE