Tarta melasowa ze śmietaną clotted cream

Tarta melasowa ze śmietaną clotted cream
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Przepis


Składniki:
stopione masło do posmarowania
mąka do oprószenia
1 opakowanie dobrego gotowego kruchego ciasta
150 g czerstwego ciemnego lub białego chleba bez skórki, porwanego na kawałki
650 g złocistego syropu melasowego (golden syrup)
150 g pokrojonego na kawałki zimnego masła
1 jajko
50 ml śmietany kremówki
skórka otarta z 2 cytryn
gęsta śmietana do podania

Przygotowanie:
Do upieczenia spodu potrzebna jest blacha wyłożona pergaminem oraz pierścień o średnicy 23 cm albo foremka do tarty o średnicy 23 i wysokości 2,5 cm. Natłuść wnętrze pierścienia/foremki pędzlem zanurzonym w niewielkiej ilości stopionego masła i oprósz mąką.

Rozwałkuj ciasto na blacie oprószonym mąką na grubość około 4 mm. Nawiń ciasto na wałek, po czym ostrożnie odwiń we wnętrzu pierścienia/foremki. Delikatnie dociśnij ciasto, żeby przylgnęło do ścianek. Ewentualny nadmiar ciasta wystający poza krawędzie odetniesz po podpieczeniu spodu. Wstaw blachę/formę z ciastem na 30 minut do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180oC - 160oC z termoobiegiem. Wyjmij ciasto z lodówki i ponakłuwaj widelcem, żeby równo wyrosło. Zgnieć arkusz pergaminu, a następnie rozprostuj i wyłóż nim formę z ciastem. Przysyp je ceramicznymi fasolkami, żeby obciążyć spód i piecz 25 minut. Jeśli po wyjęciu ciasto będzie zbyt miękkie, zdejmij papier z fasolkami i wstaw spód jeszcze na 5 minut.

Obniż temperaturę piekarnika do 170oC - 150oC z termoobiegiem. Wsyp kawałki chleba do pojemnika malaksera, zmiel na drobne okruchy i odstaw na bok. Wlej do rondla syrop melasowy i dodaj masło. Podgrzej, aż masło się roztopi. W tym czasie ubij jajko ze śmietaną i wlej do rondla z melasą. Wmieszaj też chlebowe okruchy, skórkę otartą z cytryny i sporą szczyptę soli. Dobrze wymieszaj i wlej wypełnienie na podpieczony spód.

Piecz około 45 minut – po tym czasie wierzch powinien przybrać głęboko złocisto-brązowe zabarwienie. Przedłuż pieczenie o parę minut, jeśli będzie zbyt miękki lub blady. Odstaw tartę na 15 minut. Należy ją podawać na ciepło, nie za gorącą, koniecznie z dużą ilością śmietany clotted cream.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE