Tarta melasowa

Tarta melasowa
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6

Przepis


Spód:
225 g białej mąki pszennej
150 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
1 żółtko z wiejskiego jajka
1 łyżka drobnego cukru
ok. 2 łyżek lodowatej wody

Wypełnienie:
700 g jasnego syropu melasowego (golden syrup)
175 g miękiszu świeżej białej bułki
skórka otarta z 3 cytryn
2 wiejskie jajka, roztrzepane

Przygotowanie:
Wsyp mąkę do naczynia malaksera, dodaj masło i miksuj pulsacyjnie, aż będą miały konsystencję tartej bułki. Dodaj żółtko, cukier oraz około 2 łyżek lodowatej wody i mieszaj pulsacyjnie, aż składniki się połączą. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat. Krótko zagnieć, a następnie owiń plastikową folią i włóż do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie. Wyłóż ciastem płytką foremkę do tart z ruchomym dnem o średnicy 25 cm. Dociśnij ciasto do ścianek i ponakłuwaj cały spód widelcem. Przejedź wałkiem po krawędziach foremki, żeby odciąć nadmiar ciasta. (Zachowaj skrawki do dekoracji.) Podgrzej syrop melasowy w rondlu na małym ogniu, aż będzie rzadki. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj bułkę oraz skórką z cytryny. Dodaj jajka i starannie wszystko wymieszaj. Przelej melasową mieszankę na spód z ciasta. Rozwałkuj resztki ciasta, potnij na wąskie paski i ułóż w kratkę na tarcie. Piecz ją 45-50 minut, aż wypełnienie lekko się zestali i zezłoci. Odstaw tartę na metalową kratkę, żeby wystygła przed pokrojeniem na porcje.

© Nigel Slater

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE