Tarta melasowa

Tarta melasowa
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
2 godziny, 30 minut

Przepis


Kruchy spód:
250 g mąki pszennej, przesianej + trochę do oprószenia blaszki i blatu
175 g masła + trochę do wysmarowania foremki
75 g cukru-pudru
2 żółtka z jajek od kur z wolnego wybiegu
1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie:
150 g miękiszu bułki kupionej dzień wcześniej
650 g golden syrup (jasnego syropu melasowego)
150 g niesolonego masła
1 jajko od kury z wolnego wybiegu
50 ml śmietany kremówki
skórka otarta z 2 cytryn
duża szczypta soli
clotted cream (angielski specjał – bardzo gęsta słodka śmietana) albo gęsta słodka kremówka


Kruchy spód:
Rozetrzyj palcami masło z mąką, aż nabierze konsystencji bułki tartej. Dodaj cukier puder, żółtka i zimną wodę i szybko zagnieć. Owiń ciasto folią plastikową i włóż do lodówki na 2 godz. Wysmaruj masłem blaszkę do tart o średnicy 23 cm, oprósz mąką i strząśnij nadmiar. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowaną blaszkę do tarty. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Owiń je luźno wokół wałka i szybko przenieś do blaszki. Dociśnij ciasto do dna i przytnij nadmiar ciasta wystający poza krawędzie. Wstaw surowy spód do lodówki na 30 min. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Po 30 min ponakłuwaj spód z ciasta widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp na spód obciążenie z ryżu, fasoli albo drobnych monet. Wstaw do piekarnika na 30-35 min, aż spód się lekko zrumieni i stwardnieje. Zdejmij obciążenie i papier i odstaw ciasto do ostygnięcia.

Wypełnienie:
Zmiel miękisz bułki w malakserze i odstaw na bok. Na średnim ogniu stop masło w rondlu razem z melasą. W misce wymieszaj trzepaczką jajko ze śmietaną, a następnie wąskim strumieniem dolej stopione masło z syropem i wymieszaj. Dodaj zmieloną bułkę, skórkę z cytryn i sól, i starannie wszystko wymieszaj. Wlej masę do blaszki z podpieczonym spodem i piecz 40-45 min, aż wypełnienie będzie ciemnozłote. Przed podaniem ostudź ciasto przez 15 min. Podawaj ciepłe z porcją śmietany.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE