Tarta limonkowa

Tarta limonkowa
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.34)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Ilość: 8 porcji
Spód
3 szklanki drobno pokruszonych herbatników czekoladowych
1 szklanka słodzonych wiórków kokosowych
½ łyżeczki soli
170 g niesolonego masła

Nadzienie
3 puszki mleka skondensowanego (à 200 ml)
12 żółtek
1 ½ szklanki soku z limonki
1 ½ łyżki skórki otartej z limonki

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.

Przygotować spód
Stopić masło. Zmieszać herbatniki, wiórki kokosowe i sól. Wlać masło i mieszać, dopóki składniki się nie połączą. Przełożyć masę do tortownicy o średnicy 25 cm i wylepić dno. Piec 7-8 minut, aż wiórki kokosowe się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Przygotować nadzienie
Wymieszać składniki nadzienia na gładką masę. Wylać na upieczony spód i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Pokroić tartę na porcje i podawać z kandyzowanymi plasterkami limonki i sosem jagodowym.

© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE