Tarta grysikowa Nicole

Tarta grysikowa Nicole
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 53)
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
12

Składniki:

  • Kruche ciasto:

  • 250 gg mąki
  • 125 gr. masła
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli

  • Farsz:

  • 1 litr mleka 2%
  • 150 gr. grysiku, średniego
  • 150 gr. cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 50 gr. masła
  • 100 gr. rodzynek
  • 3 łyżki brandy burgundzkiej

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Poprzedniego dnia, wsyp rodzinki do miseczki i zalej brandy, po czym zalej wodą, tak by wszystkie rodzynki były zanurzone.
Przygotuj kruche ciasto: zrób dołek w górce z mąki, dodaj miękkie masło, cukier i sól. Mieszaj stopniowo dolewając wody. Nie wyrabiaj ciasta zbyt mocno. Uformuj kulkę i odłóż w chło miejsce, co najmniej na dwie godziny.
Ciasto wyjmij z zamrażarki co najmniej 30 minut przed przestąpieniem do wyrabiania. Odkrój ¼ kuli i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż do formy o średnicy 30 cm.
Nakłuj widelcem całą powierzchnię. Rozłóż resztę ciasta w prostokąty i pokrój kołkiem do cięcia ciasta (lub nożem). Wytnij wąskie paski (1 cm szer.). Odłóż w chłodne miejsce.
Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu).
Przygotuj farsz: podgrzej mleko z cukrem. Gdy będzie wrzało, wsyp grysik i mieszaj trzepaczką, aż zgęstnieje (ok. 5 min.). Zdejmij z ognia i dodaj masło w wiórkach, odsączone rodzynk 2 łyżki soku, w którym rodzynki były macerowane. Oddziel białka jaj od żółtek.
Ubij pianę z białek (ze szczyptą soli). Dodaj żółtka. Masę dodaj do farszu.
Wlej całość na ciasto w formie. Udekoruj paskami ciasta, formując kratkę.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE