Tarta druhen

Tarta druhen
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Czas przygotowania:
1 godzina, 10 minut

Przepis


Tarta
1 paczka gotowego kruchego ciasta
miękkie masło, do posmarowania blaszki
150g twarogu
4 łyżki dżemu malinowego (jeśli wolisz inny dżem, może być inny)
1 łyżka mielonych migdałów
drobno posiekana skórka z 1 cytryny
2 jajka, najlepiej od kur z wolnego chowu
mała garść rodzynek
2 łyżki cukru pudru, do oprószenia

Do podania
bita śmietana lub bardzo gęsta śmietana zbierana z podgrzanego mleka, ewentualnie świeże owoce – wedle uznania

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką powierzchni, aż będzie miało średnicę o 5cm większą niż blaszka do tarty (potrzebna będzie blaszka z odejmowanym dnem). Nasmaruj masłem blaszkę i, korzystając z wałka, przenieś ciasto na blaszkę. Uważaj, żeby nie rozciągać go zbyt mocno. Ostrożnie wepchnij ciasto do blaszki. Zostaw nadmiar ciasta zwisający poza krawędź blaszki. Posmaruj ciasto dżemem, grubo. W oddzielnej misce wymieszaj twaróg, cukier, mielone migdały i skórkę z cytryny. Wbij do miski jajka, dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj. Polej mieszaniną warstwę dżemu i piecz tartę w piekarniku przez 15-20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Zanim odetniesz nadmiar ciasta, pozwól tarcie przestygnąć. Oprósz cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną, gęstą śmietaną zbieraną z podgrzanego mleka lub świeżymi owocami.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE