Tarta daktylowa z gruszkami, orzechami i toffi

Tarta daktylowa z gruszkami, orzechami i toffi
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 200 g maki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
  • 1 średnie jajko, lekko ubite
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 200 g daktyli bez pestek, grubo posiekanych
  • 150 ml mleka pełnotłustego
  • 3 średnie dojrzałe gruszki (w sumie ok. 500 g)
  • 50 g niesolonego masła, o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 100 g maki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 duże jajka
  • 100 g jasnego cukru muscovado
  • 2 łyżki ciemnej melasy
  • 100 g łuskanych orzechów laskowych, grubo posiekanych
Sos toffi:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ciasto:
Wsyp mąkę do miski i wmieszaj cukier puder. Wrzuć masło i palcami wcieraj w mąkę, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Ewentualnie posiekaj mąkę z masłem w malakserze i przełóż do miski. W osobnej miseczce lekko ubij jajko z sokiem cytrynowym i wodą. W mące z masłem zrób na środku dołek i wlej masę jajeczną. Przy pomocy noża stołowego mieszaj, aż ciasta zacznie się sklejać (jeśli jest zbyt suche, ewentualnie podlej wodą). Szybko zagnieć rękami i uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 15 minut.

Nadzienie:
Włóż daktyle do rondla, zalej mlekiem, doprowadź do wrzenia i odstaw na 30 minut, by się namoczyły.

Sos toffi:
Na małym ogniu podgrzewaj w garnku cukier, masło i śmietanę, aż składniki się połączą w gładki sos. Doprowadź niemal do wrzenia i gotuj 5 minut, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i wstaw do niego płaską blachę, by się nagrzała. Przygotuj foremkę do tarty o średnicy 25 cm i głębokości ok. 3,5 cm. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie i wyłóż nim formę do tarty. Dno nakłuj widelcem. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Ułóż promieniście na cieście. Skrop 4 łyżkami sosu toffi i wstaw do lodówki.

Dokończ nadzienie:
Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć namoczone daktyle na purée. Przełóż do miski, dodaj masło, ekstrakt wanilii, mąkę, sodę, migdały, jajka, cukier i melasę. Miksuj, aż składniki się połączą. Wmieszaj posiekane orzechy. Wylej mieszaninę na ułożone na cieście gruszki i rozprowadź równą warstwą. Wstaw na rozgrzaną blachę i piecz 40-45 minut, aż nadzienie wyrośnie i się zrumieni. Odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z formy.

Podawaj na ciepło, z gęstą śmietaną lub lodami i resztą sosu toffi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE