Tarta czekoladowo-malinowa

Tarta czekoladowo-malinowa
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:


Spód
240 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
1/3 szklanki cukru
4 żółtka
1 2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao w proszku
1 łyżeczka soli

Wypełnienie
170 g czekolady deserowej, posiekanej
¾ szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka likieru chambord lub brandy
1 jajko

3 szklanki świeżych malin

Przygotuj spód:
Utrzyj masło z cukrem. Dodawaj po jednym żółtku i ucieraj starannie za każdym razem. Przesiej do miski mąkę i kakao z solą i dodaj do maślanej mieszaniny. Mieszaj tylko do chwili, aż ciasto będzie jednolite. Uformuj z niego krążek, owiń w folię plastikową i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść wnętrze tortownicy albo foremki do tart o średnicy 20 cm. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkuj spód na grubość około ½ cm. Wyłóż ciastem formę, wyrównaj brzegi i wstaw do lodówki na 20 minut. Ponakłuwaj spód widelcem i piecz 18-20 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw, żeby ostygł. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 165 stopni C. Do dużej miski włóż posiekaną czekoladę. Zagrzej kremówkę prawie do wrzenia i zalej nią czekoladę. Po minucie zacznij powoli mieszać i dodaj wanilię i likier. Roztrzep jajko w małym kubeczku i wmieszaj do czekolady. Wylej czekoladowy krem na upieczony spód i zapiecz w 12 min. Odstaw do ostygnięcia na 15 min, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj tartę świeżymi malinami.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA