Tarta cytrynowo-bezowa

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.9)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Spód
1½ szklanki mąki
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
180 g masła zimnego pokrojonego w niedużą kostkę
1 duże jajko
1 łyżka soku z cytryny

Nadzienie
1¼ szklanki cukru
1½ szklanki wody
5 łyżek skrobi kukurydzianej
5 żółtek
szczypta soli
1 łyżka drobno otartej skórki cytrynowej
½ szklanki świeżego soku z cytryny
2 łyżki masła

Beza
białko z 5 dużych jaj
½ łyżeczki winianu potasu
1/3 szklanki cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej

Przygotować spód
Zmieszać mąkę z cukrem i solą, dodać masło i posiekać, aż mieszanina osiągnie jednolicie grudkowatą konsystencję z widocznymi kawałeczkami masła. W mniejszej misce zmieszać jajko z sokiem cytrynowym i wlać do mączno-maślanej mieszaniny. Wymieszać i szybko zagnieść ciasto, a następnie zawinąć je w plastikową folię, uformować na kształt dysku i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość nieco mniejszą niż 0,5 cm. Oprószyć mąką dno 20-centymetrowej blaszki do tart i wyłożyć ją ciastem, a następnie wstawić do zamrażarki na 10 minut, żeby stężało. Przykryć ciasto folią aluminiową razem z brzegami i obciążyć suchym ryżem albo fasolą. Piec przez 10 min. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec przez kolejne 10 min. Zdjąć folię z obciążnikiem i piec przez następne 10 min, aż środek ciasta będzie suchy. Ostudzić przed wlaniem nadzienia.

Przygotować nadzienie
Za pomocą trzepaczki wymieszać w garnku o grubym dnie wodę z cukrem i skrobią kukurydzianą. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać i podgrzewać przez 5 min na małym ogniu, bez przerwy mieszając. Zwiększyć ogień do średniego i mieszać trzepaczką, aż krem zgęstnieje i zrobi się lśniący (ok. 5 min). Zdjąć z ognia i przecedzić. Dodać sok i skórkę cytrynową oraz masło i mieszać, aż masło się stopi. Wlać krem do ostudzonego spodu, odstawić na 15 min, żeby przestygł Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny.

Przygotowac bezę
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Ubić białka z winianem potasu za pomocą miksera. Ubijać dalej, stopniowo dodając cukier, aż piana będzie sztywna. Oprószyć powierzchnię bezowej piany skrobią kukurydzianą i wymieszać. Nałożyć bezę na spód z kremem cytrynowym, ozdabiając ją fantazyjnymi zadziorkami. Zapiec przez 10 min, aż beza delikatnie zbrązowieje. Ostudzić i schłodzić przed podaniem, a następnie ostrożnie pokroić.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE